Bespaar tijd met snellezen: 8 tips

< >

Sneller documenten lezen? Beter informatie begrijpen in korte tijd? Ga dan snellezen. Handig als je voor je werk veel informatie moet verwerken. Maar ook als je studeert. Zo houd je tijd over voor andere leuke dingen. In deze blog 8 snelleestips die we hebben ontvangen van Jan Willem Ouwehand van Effectivitijd.

Probeer altijd door te lezen en onderstreep per alinea wat voor jou belangrijk is.

Tip 1. Snellezen is een keuze

Als je leest, ben je er aan gewend dat je de woorden hoort tijdens het lezen. Je treuzelt als je leest of je leest zinnen nog eens terug. Kortom, je bent afgeleid en leest niet met opperste concentratie. Wil je leren snellezen? Laat dan het langzame lezen achter je en gebruik de snelleestechnieken. 

 

Tip 2. Scherp als een mes

Snellezen is het beter ontsluiten van informatie waardoor je veel sneller klaar bent en met een beter begrip kunt lezen. Ons brein heeft overzicht nodig. Dus waar gaat het in grote lijnen over? Vraag jezelf altijd af waarom je iets wilt lezen, bekijk de inhoudsopgave en bepaal wat je gaat lezen.


Tip 3. Aanwijzen

Onze ogen zijn niet goed in het maken van een beweging. Toch bepalen onze ogen de leessnelheid omdat we hebben leren lezen zonder hulpmiddelen. Zodra een tekst langer is dan twee alinea’s zijn onze ogen niet in staat om een constant vlot tempo aan te houden. Wijs tekst daarom altijd in een constant tempo aan. Dit geeft rust, focus en je kunt belangrijke stukken direct markeren.

 

Tip 4. Eenrichtingsverkeer

Snellezen is als rijden op de snelweg. Even terugspringen en opnieuw lezen is er simpelweg niet bij. Dit is ook niet nodig en de neiging tot terugspringen komt door een vertraging tussen zien en begrijpen. Het duurt simpelweg even voordat gelezen informatie daadwerkelijk is verwerkt en opgenomen. Probeer altijd door te lezen en onderstreep per alinea wat voor jou belangrijk is.

 

Tip 5. Hoppen

Een van de belangrijkste vaardigheden van snellezen is ‘hoppen’, ofwel meerdere woorden tegelijk te lezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je je blikveld, het aantal woorden dat je horizontaal op de pagina kunt lezen zonder met je ogen te bewegen, verbreden. Hoe meer woorden je tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller je kunt lezen. Hoppen is ook goed voor je concentratie en tekstbegrip omdat de blokken informatie makkelijker te behappen zijn voor je brein. Het is immers de combinatie van woorden die iets zegt.

 

Tip 6. Spieken mag!

Je kunt je leessnelheid verhogen door een tekst voor te beschouwen. Kijk voor je een boek gaat lezen, eerst naar de inhoudsopgave en de index. Als je een artikel gaat lezen, kijk dan eerst naar de koppen, onderkoppen, bijschriften, grafieken en schema’s en lees citaten. Door voorbeschouwing zie je de tekst een keer extra. Je brein houdt van leren in stapjes. De grote lijnen geven houvast en structuur bij het onthouden van details.

 

Tip 7. Zien, niet zeggen

De meeste mensen vocaliseren tijdens het lezen. Dat wil zeggen, ze horen de woorden als ze deze op de pagina zien staan. Echter, vocaliseren vertraagt. Als je een snellezer wilt worden, is het dus essentieel dat je de woorden ziet zonder ze te horen. Om te voorkomen dat je de woorden hoort, moet je je oren ‘uitschakelen’. Probeer je de leesstem in je hoofd het zwijgen op te leggen. Om te oefenen houd je je lippen stijf op elkaar en je tong tegen je gehemelte. Lukt dit niet, versnel dan het vocaliseren simpelweg net als Jochem Myjer dat doet.

 

Tip 8. Varieer je leessnelheid

Niet alle tekst is even moeilijk en/of belangrijk. Varieer gerust in snelheid tijdens het snellezen. Geef gas bij makkelijke stukken en ga wat langzamer bij moeilijke stukken. Net als bij gewoon lezen hangt je leessnelheid ook af van bijvoorbeeld tijdstip van de dag, voorkennis, taal en complexiteit.

 

Deze blog is geschreven door Jan Willem Ouwehand (Trainer Snellezen en Mindmappen). Meer tips en informatie vind je op de website van zijn cursus snellezen.

 

Vragen? Stuur ons een berichtje Stuur een bericht